DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

„MOJ TATA I JA“

Objavljeno: 01.06.2020.

Projekt „Moj tata i ja“ usmjeren je na osnaživanje očeva za veću uključenost u obiteljskom životu kao i na podizanje svijesti o jednakom značaju majčinske i očinske uloge za cjeloviti razvoj djeteta. Projekt se kontinuirano provodi od 2018. godine i sufinanciran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba. Uz Ambidekster klub partner na projektu je Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI.

U projekt će biti suradnički uključene osnovne škole Luka Sesvete, Marija Jurić Zagorka, Mate Lovraka i Sesvetska Sopnica te Centar za socijalnu skrb Zagreb (podružnice Dubrava, Sesvete i Pešćenica).

AKTIVNOSTI

U navedenim osnovnim školama će se provesti edukativno-informativne radionice za roditelje na temu značaja i važnosti očinske uloge u razvoju i odgoju djeteta te kako unaprijediti njezino ostvarenje.

Također će biti organizirane edukativne radionice s odgojno obrazovnim djelatnicima (nastavnicima, učiteljima, stručnim suradnicima) na temu unapređivanja komunikacije s roditeljima te poticanja što većeg stupnja uključivanja očeva u odgoj i obrazovanje djeteta.

Sa učenicima će se provoditi dramske radionice na temelju kojih će se kreirati dramske prezentacije koja će se izvoditi za roditelje i učenike, a s ciljem osnaživanja učenika za izražavanje vlastitog mišljenja i zauzimanje za sebe.

Povodom obilježavanja Dana očeva održat će se zajedničke cjelodnevne natjecateljske i kreativne aktivnosti za očeve i djecu u lokalnoj zajednici - „Kružne iskustvene radionice“.

Također će biti aktivno savjetovalište za obitelji u vidu individualnog i obiteljskog savjetovanja, koje će se provoditi u Ambidekster klubu, na adresi Dubrava 238.

Projektom „Moj tata i ja“ nastoji se ostvariti cjelovit pristup osnaživanju očeva u većoj uključenosti u obiteljskom životu i aktivnijoj roditeljskoj ulozi.

Ciljevi koji se žele postići ovim projektom su:

1. povećati informiranost o jednakom značaju majčinske i očinske uloge za cjeloviti razvoj djeteta
2. povećati znanja i vještine očeva u kvalitetnijem ostvarenju roditeljske uloge
3. informirati odgojno-obrazovne djelatnike o načinima unapređenja komunikacije s roditeljima te poticanja veće uključenosti očeva u odgoj i obrazovanje djeteta

Očekujemo da će se projektom tako dugoročno povećati uključenost očeva u obiteljskom životu, unaprijediti kvaliteta provođenja vremena unutar obitelji, a time i kvaliteta obiteljskih odnosa, unaprijediti komunikacija roditelja i škole, osvijestiti uloga lokalne zajednice (posebno organizacija i ustanova u kojima aktivno participiraju djeca poput škola, sportskih/umjetničkih organizacija, CZSS i dr.) u poticanju oba roditelja u aktivnom sudjelovanju u svim aspektima djetetovog života.
Posebna vrijednost projekta jest da su aktivnostima kojima će se ostvariti definirani ciljevi obuhvaćene cijele obitelji (i roditelji i djeca) te njihova zajednica sa svim važnim dionicima što osigurava cjeloviti pristup problemu i djelovanje na svim razinama. Pored roditelja, djece i odgojno-obrazovnih djelatnika, u projekt su uključeni i volonteri te djelatnici organizacija i javnih ustanova iz uključenih lokalnih zajednica.

Dodatne informacije o projektu i načinima uključivanja možete dobiti na mail adresi: info@ambidekster.hr ili preko telefona: 099/ 4575 444

Očevi u akciji - Dan očeva u Osnovnoj školi Luka, Sesvete

Objavljeno: 27.03.2019.

Ambidekster klub je zajedno sa partnerskom udrugom Suncokret - OLJIN i Osnovnom školom Luka, Sesvete obilježio Dan očeva, 19.03.2019. Na organizirane aktivnosti za djecu i očeve odazvalo se 188 sudionika s kojima je provedeno 9 radionica u 9 organiziranih grupa, što znači da je samo u jednom danu provedeno nevjerojatnih 72 radionice.

... Read more ...

VAŽNOST UKLJUČENOSTI OČEVA U ŽIVOT DJETETA

Objavljeno: 12.07.2019.

Znanstvena istraživanja u (ne tako dalekoj) prošlosti su uglavnom zanemarivala ili umanjivala ulogu oca u životu djeteta. Međutim, zbog ubrzanih socijalnih, ekonomskih i tehnoloških promjena, došlo je do promjena u strukturi i funkciji obitelji, kao i do naglašene potrebe za većim brojem raznovrsnih i inovativnih pristupa proučavanja uloge oca u obitelji. Iz tog razloga je u zadnjih 30 godina došlo do značajnog napretka u tom području. Istraživači koji se bave temom očinstva postali su mnogobrojniji, a sama istraživanja, kao i metode pristupa istima, su postala istančanija, što je dovelo do bogatih novih saznanja i razrađenije stručne literature na tu temu.

... Read more ...

POVEZANOST ODNOSA OCA I MAJKE S ODNOSOM OCA I DJETETA

Objavljeno: 19.08.2019.

Istraživanja konzistentno pokazuju da očevi igraju vrlo bitnu i veliku ulogu u životu djece, na način da utječu na kognitivne, socijalne i ponašajne aspekte djetetovog razvoja, kao i na psihofizičko zdravlje djeteta i na njegovo opće zadovoljstvo životom. Međutim, važan utjecaj na razvoj djeteta ima i obiteljski kontekst u kojem odrasta.

... Read more ...

KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Objavljeno: 30.08.2019.

Sami kraj je kolovoza i ljetna bezbrižnost polako blijedi. Školski praznici uskoro završavaju i bliži se početak nove školske godine. S novom godinom kreću i nove obveze, odgovornosti, brige, strahovi, radosti, nadanja - kako za djecu, tako i za njihove roditelje. Nakon većeg perioda opuštanja slijedi razdoblje tranzicije u kojem se djeca (iznova) trebaju prilagoditi drugačijem životnom tempu i zahtjevnijoj rutini. Svatko od njih treba proći taj proces prilagodbe, koji može i ne mora biti lagan i bezbolan.

... Read more ...

KAKO SUDJELOVATI U OBRAZOVANJU SVOG DJETETA

Objavljeno: 28.08.2019.

Sudjelovanje roditelja u odgojno-obrazovnom procesu djece ima višestruku korist za djecu i roditelje. Istraživanja pokazuju da uključenost roditelja pozitivno utječe na zadovoljstvo djeteta te na njegovo samopouzdanje, akademsku uspješnost, cjelokupno ponašanje, kao i socio-emocionalni razvoj.

... Read more ...

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.