DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

KAKO SUDJELOVATI U OBRAZOVANJU SVOG DJETETA

Objavljeno: 28.08.2019.

Sudjelovanje roditelja u odgojno-obrazovnom procesu djece ima višestruku korist za djecu i roditelje. Istraživanja pokazuju da uključenost roditelja pozitivno utječe na zadovoljstvo djeteta te na njegovo samopouzdanje, akademsku uspješnost, cjelokupno ponašanje, kao i socio-emocionalni razvoj. Ono što istraživanja također pokazuju je da djeca žele da se roditelji uključe u njihov odgojno-obrazovni proces, jer na taj način iskazuju podršku i interes za njih. Roditelji se, pak, bolje osjećaju u roditeljskoj ulozi i imaju više samopouzdanja, jer kroz otvorenu komunikaciju i veću uključenost u djetetov školski život imaju više razumijevanja za njega, kao i više povjerenja u dijete koje je samostalnije i odgovornije. Ukratko, međusobni odnos postaje kvalitetniji.

Škola zauzima velik dio djetetovog života i sve što se događa u školi je odlična priprema djeteta za život. Djeca u školi uče i stječu konkretna znanja, vještine i kompetencije, no osim toga djeca tamo uče komunicirati, uče o odnosima i o socijalnim ulogama, o vlastitim granicama, o pravilima, razvijaju socio-emocionalne vještine, stječu psihofizičku otpornost i još puno toga. Utjecaj školskog života na dijete je velik, a kvalitetno sudjelovati u njihovom obrazovanju zahtijeva određeni trud, koji ne uključuje da izvršavate obveze svoje djece umjesto njih. Evo par savjeta kako to postići:

Budite pozitivan model djeci. Vlastitim ponašanjem postavljate primjer svojoj djeci, ona uče iz vaših ponašanja. Na primjer, ako ste stava da je škola dosadna i da je gradivo koje djeca uče suvišno, a nastavnici uglavnom loši ili su tu da zeznu dijete, takvi stavovi će se prenijeti i na dijete. Umjesto toga, probudite radoznalost u svojoj djeci i ukazujte na korisnost učenja i spoznaje novih informacija. Propitkujte stvari i prirodu tih stvari te učite dijete da propitkuje te budite otvoreni ka novim iskustvima. Otvorite put djetetu da i ono bude takvo. Budite roditelj koji igra zabavne i poučne društvene igre sa svojim djetetom, koji ga vodi u prirodu i muzeje te gleda kvizove i dokumentarce s njim. Povedite razgovor o djetetovim iskustvima u školi, iskustvima koja nisu isključivo vezana uz ocjene, kao što su njegovi odnosi s vršnjacima ili pričajte o aktivnostima u školi, školskom izletu, itd. Probajte biti takvi kakvi želite da budu vaša djeca.

Budite podrška svojoj djeci, ali ih i potičite da preuzmu odgovornost. Dajte im do znanja da ih volite i da su dobri takvi kakvi jesu. No također im usadite želju da streme biti bolji, zbog sebe i vlastitog osjećaja zadovoljstva, a ne zbog drugih. Nemojte pisati domaće zadaće, raditi prezentacije i čitati lektire umjesto vaše djece. Učite ih načinima kako da sami riješe problem. Svakako im pomognite ako vas zatraže ili ponudite svoju pomoć. Tada budite uz njih i potičite ih u radu, diskutirajte s njima ili im objasnite dio gradiva koji ne razumiju. Ako je to moguće, probajte to napraviti na način da im pomognete taman dovoljno da mogu nastaviti i sami riješiti problem do kraja. Tako će dijete imati zadovoljstvo vlastitog savladavanja prepreke, što mu daje poticaj za nastaviti dalje. Uspjeh je onda djetetov, a ne od roditelja. Pohvalite svoje dijete kada uspije. Saslušajte ga, bodrite i podržite kada ima dojam kao da nije uspjelo.

Obratite pažnju na ono što djeca vole. Ako vaše dijete teže usvaja neke predmete, a voli se kretati, spretno je s rukama ili pokazuje želju za kreativnim izražavanjem - uključite ga u izvannastavnu aktivnost. Na taj način će se moći izraziti i uvidjeti da je dobro u nečemu, steći samopouzdanje, kao i dobiti podršku i pohvalu autoriteta i vršnjaka. Tako dobiva osjećaj pripadanja i potvrdu vlastite vrijednosti.

Istražite kako dijete najlakše uči. Razgovorom dođite do toga koji stil učenja odgovara vašem djetetu. Je li više vizualan ili auditivan tip, uči li lakše isključivo čitajući tekst gradiva ili lakše usvaja gradivo slušajući predavanja. Možda mu „leže“ kreativne tehnike, kao što je crtanje mentalnih mapa. Možda mu odgovara učenje na glas, a možda učenje u sebi, sa laganom muzikom u pozadini ili bez. Potaknite dijete da to istraži.

Primijenite u obiteljskom životu što djeca uče u školi. Probajte školsko gradivo učiniti životnijim i ukazati na korisnost znanja koje stječu. Na primjer, kada uče o životinjama i biljkama, odvedite ih u prirodu i zajedno pričajte o tome i istražujte životinjski i biljni svijet. Nakon određenih lekcija iz zemljopisa i povijesti, igrajte neku edukativnu društvenu igru ili pogledajte odgovarajući dokumentarac.

Potičite učenje nečeg novog. Kroz zajedničke aktivnosti probudite u djetetu ljubav i želju za novim znanjima. Ponekad isprobajte i učinite zajedno nešto novo. Skuhajte zajedno neko novo jelo, isprobajte neku novu sportsku ili društvenu aktivnost, upišite neki tečaj. Potaknite i dijete da ono vas nauči nešto. Na taj način, kroz zabavne aktivnosti s roditeljima, dijete ima priliku iskusiti radost usvajanja nečeg novog te neopterećeno i spontano uči voljeti učiti. Tako ujedno i kvalitetno provodite zajedničko vrijeme te gradite vaš odnos.

Razgovarajte s djecom o njihovim iskustvima u školi. Prebacite fokus pažnje sa ocjena na odnose. Pitajte svoje dijete što se danas zanimljivo dogodilo u školi, je li ga neko gradivo posebno zainteresiralo, interesirajte se za odnose koje gradi i ne zaboravite ga pitati kako se osjeća. Naime, škola je za dijete puno više od učenja gradiva. Ona je i igranje s prijateljima, nova poznanstva, šale, ljubavi...i za dijete je puna dogodovština, malih i velikih.

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.