DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Kako napisati kvalitetan životopis i molbu za posao?

Objavljeno: 20.07.2017.

Tijekom provedbe radionica Što nakon srednje škole s učenicima završnih razreda srednjih škola, a u sklopu projekta Korak dalje koji u cilju ima poticanje zapošljavanja mladih, nezaobilazna tema bila je ona o pisanju životopisa i molbe za posao. Iako je većina učenika bila upoznata s navedenim pojmovima, mali broj je imao iskustvo u pisanju istih te su bili zainteresirani dobiti informacije o tome kako napisati kvalitetan životopis i molbu za posao.

O važnosti kvalitetnog životopisa i molbe prilikom traženja zaposlenja govorile su i naše gošće predavačice iz ljudskih resursa Adriana Bandalo i Vedrana Perica. Navele su kako su životopis i molba naša karta za poziv na razgovor s potencijalnim poslodavcem. S tim u vezi, isti trebaju biti napisani na način koji će nas predstaviti u najboljem svjetlu, ostaviti dobar prvi dojam na potencijalnog poslodavca te se istaknuti u moru životopisa i molbi koje poslodavci zaprimaju. Budući da se najčešće mnogo kandidata prijavljuje za jedno otvoreno radno mjesto, poslodavac za naš životopis i molbu najčešće može izdvojiti tek nekoliko sekundi, što govori u prilog važnosti izrade kvalitetnog životopisa.

Životopis predstavlja kratak i precizno napisan tekst kojim se opisuju dostignuća na obrazovnom i praktičnom planu, prethodno iskustvo, specifična znanja i osobine koje su važne prilikom prijave za neki posao.1 Dodatno olakšanje prilikom pisanja životopisa predstavljaju različiti predlošci koji nam omogućavaju da obuhvatimo sve važne informacije, a najpoznatiji je onaj Europass - ov. Treba ipak napomenuti kako ovo nije jedini oblik pisanja životopisa te u posljednje vrijeme poslodavci bolje reagiraju na kreativniji način prezentiranja sebe.

Koji god predložak za životopis koristili, važno je obratiti pozornost na ove karakteristike dobrog životopisa:2

• SAŽETOST

Ukoliko se sjetimo prije spomenutih nekoliko sekundi koje poslodavac posveti našem životopisu, ova karakteristika je logičan slijed navedenog. Pitate se koliko dugo je predugo? Ono što se preporuča je da životopis ima maksimalno dvije stranice. To posebno vrijedi ukoliko ste mladi i nemate puno iskustva jer pisanje ispraznog, dugačkog teksta može ostaviti loš dojam. Prilikom pisanja pokušajte slične, jednostavnije elemente spojiti u cjelinu, kako biste smanjili opseg napisanog teksta.

• RELEVANTNI, BITNI PODACI

Iako mu je ime životopis, isti ne treba sadržavati iscrpan opis našeg života od rođenja. Svi podaci koje navodimo, od osobnih podataka, radnog iskustva, obrazovanja trebaju biti važni u kontekstu posla za koji se prijavljujemo. Preporuke profesora i/ili bivših poslodavaca, nagrade i priznanja će sigurno o vama ostaviti dobar dojam, kao i dodatno/neformalno obrazovanje poput tečajeva, seminara koje ste pohađali te znanja i vještina koje ste pritom stekli.

1Preuzeto sa stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 11.06.2017.
2Preuzeto sa stranica portala Moj Posao na dan 11.06.2017.

Naši mladi se često pitaju, što ako nemam nikakvog radnog iskustva, što napisati? Tu se preporuča da mladi napišu znanja i vještine stečene na praksi ili one u sklopu volonterskih aktivnosti. Ono što je poslodavcima važno je da je mlada osoba spremna za učenje novih vještina i motivirana za posao. Iako nužno nije vezano za posao za koji se prijavljujete, dobro je navesti poslove koje ste obavljali jer to ostavlja dojam o razvijenosti radnih navika i discipliniranosti, navode naše stručnjakinje iz ljudskih resursa. Dobro je navesti koje pozitivne osobine imate, imate li hobije, interese, u čemu ste dobri, u kojem ste projektu sudjelovali, jeste li pokrenuli neku akciju? Svatko je u nečemu dobar. Samo to treba osvijestiti, prepoznati i na kraju navesti.

• PREGLEDNOST, STRUKTURIRANOST, UOČLJIVOST

Profesorica iz hrvatskog možda je voljela da napišete opširan sastavak dugim rečenicama na neku temu, međutim poslodavcu to neće biti drago. Zašto? Ako će i početi čitati vaš sastavak vjerojatno će brzo prijeći na životopis koji mu je zanimljiviji, dinamičniji i pregledniji.
Kako bi postigli navedeno, preporuča se sadržaj pisati na računalu, pisati u obliku kratkih natuknica u tabličnom prikazu u kojem su srodne informacije izdvojene u zasebne cjeline. Dobro je da naslove cjelina istaknete uvijek istim oznakama. Nadalje, preglednosti teksta doprinosi isticanje određenih dijelova životopisa (npr. bold, kurziv), te stavljanje dijelova koje želite naglasiti na početak ili kraj rečenice ili odlomka. Posebnu pozornost treba pridati gramatičkoj ispravnosti i stilskoj jasnoći pisanja.

• PRILAGODLJIVOST, PROMJENJIVOST

Sjeli ste, napisali ste životopis i mislite si: to je to, moj posao je tu gotov. Ipak, to nije tako. Kako se prijavljujemo za različite poslove, tako i životopis istom treba prilagoditi, posebno naglašavajući vještine i radna iskustva koja su bitna za posao na koji se prijavljujemo. Dobro je napisati nekoliko inačica životopisa. Znamo kako se kaže: vježbom do savršenstva!

• ISTINITOST INFORMACIJA

Ovo je vrlo važna karakteristika životopisa. Važno je zapamtiti da se sve informacije u životopisu lako mogu provjeriti, već u prvom kontaktu na razgovoru za posao. Tako primjerice našem životopisu odlično pristaje govorenje kineskog jezika i to će nas vjerojatno izdvojiti od ostalih kandidata. Međutim, ako ta informacija nije točna i ako na spomenutom razgovoru to ne pokažemo, ostavit ćemo loš dojam i dovesti u pitanje istinitost ostalih informacija u životopisu koje su možda točne. Posao, kao što možete i pretpostaviti, nakon otkrivene laži, vjerojatno ne biste dobili. Zato: pišite istinu, i samo istinu!

Zamolba za posao

Uz životopis je često potrebno poslati i popratno pismo ili molbu za posao. Zamolba za posao je tekst kojim se ukratko predstavljate poslodavcu te ističete osobine, vještine i iskustva koja su ključna za posao za koji se natječete. Karakteristike važne za životopis vrijede i u ovom slučaju, a strukturno se molba sastoji od tri djela: uvodnog u kojem navodite radno mjesto za koji se prijavljujete te gdje ste vidjeli željeni natječaj; razrade u kojoj navodite kvalitete, radno iskustvo i postignuća koja vas čine dobrim kandidatom za to radno mjesto te završni dio s informacijama o daljnjem kontaktu te službenim pozdravom i potpisom. Za zamolbu je važno da je sažeta, a preporuča se da ne bude dulja od jedne stranice te da sadrži precizne odgovore na pitanje zašto ste upravo vi idealan kandidat za navedeni posao.

Zaključno, može se reći kako je pisanje životopisa i zamolbe, posao sam po sebi jer zahtijeva vrijeme i uložen trud. Međutim, isti se isplati dobro odraditi, budući da nam se na taj način povećavaju šanse da budemo pozvani na razgovor za posao i primljeni na željeno radno mjesto, što nam i je krajnji cilj.


Autorica: Jasenka Kuburaš

Korišteni izvori:

1. Hrvatski zavod za zapošljavanje. Preuzeto sa stranica
http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11145 ;
http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11146 na dan 11. 06. 2017.
2. Moj Posao. Preuzeto sa stranica
https://www.moj-posao.net/Savjet/75232/4-jednostavna-koraka-do-savrsenog-zivotopisa/51/
https://www.moj-posao.net/Savjet/74177/Ovako-izgleda-odlican-zivotopis/51/;
https://www.moj-posao.net/Savjet/74057/Primjer-odlicnog-zivotopisa/51/ ;
https://www.moj-posao.net/Savjet/72040/Kako-napisati-CV-kad-nemas-radno-iskustvo/58/ na dan 11.06.2017.

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.