DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

SPONA - Mladi doprinose solidarnosti, održivom razvoju i rješavanju problema

Objavljeno: 11.08.2023.

Povodom obilježavanja 12. kolovoza – Međunarodnog dana mladih mlade studentice i studenti volonterke i volonteri okupili su se kroz lipanj i srpanj u Petrinji, Zagrebu, Rijeci i Osijeku na akcijama solidarnosti mladih za mlade kako bi promovirali društveni angažman, uključivost i doprinos mladih rješavanju društvenih problema.

Tijekom lipnja i srpnja u Zagrebu su mladi studeni uz mentorstvo Ambidekster kluba organizirali pomoć u učenju za mlade koji su trebali ispraviti ocjene, a nakon uspješnog učenja mladi su završili školsku godinu druženjem koje je uključilo igranje društvenih igara i organizaciju radionice iz područja građanskog obrazovanja Pravila našeg otoka – kad mladi zajedno grade bolje društvo. Budući da je ove godine tema obilježavanja Međunarodnog dana mladih „Zelene vještine mladih: Ususret održivom svijetu“, mladi su htjeli doprinijeti ekološkoj održivosti kroz promociju recikliranja i ponovne uporabe te su se odlučili na provedbu akcija razmjene robe, igračaka i igara te školskog pribora u Dubravi i na Žitnjaku. Ove akcije će se nastaviti i tijekom jesenskog perioda budući da su iskustva pokazala da je to dobar način da nešto što ti više ne treba ne završi na otpadu, nego da razveseli nekog drugog.

Na sličan način su mlade volonterke i volonteri 14.7.2023. u Rijeci uz mentorstvo udruga PaRiter, LORI i SOS Rijeka, organizirali „Work on progress: akciju mladih za mlade“ te su se zajedno okušali u šivanju, pletenju i prekrajanju kako bi kroz međusobno učenje i kreativnost starim stvarima udahnuli novi život i promicali održivost.

U Petrinji su tijekom četvrtka 29.06.2023. mlade volonterke i volonteri uz mentorstvo Udruge IKS i u suradnji s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije organizirali javnu senzibilizacijsku akciju ''Blind caffe'' u javnom prostoru Centra novog života u Petrinji. Cilj akcije je bio educirati i senzibilizirati sudionike, prolaznike i zaposlenike o potrebama slijepih i slabovidnih osoba te važnosti njihovog socijalnog uključivanja. Tom prilikom je 14 volontera i 20 sudionika imalo priliku iskusiti kretanje u ''cipelama'' slijepih i slabovidnih osoba. Osobe aktivno sudjelovale u iskustvenim aktivnostima i neformalnoj interaktivnoj edukaciji iz područja radne terapije o percepciji slijepih i slabovidnih, mobilnosti i orijentaciji, medicinskoj i socijalnoj pozadini sljepoće i slabovidnosti (posebno kod mladih osoba), tehnikama kretanja i zaštite, tehnikom bijelog štapa, konceptom videće pratnje, preprekama i problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću u javnom prostoru i svakodnevnom životu i kako komunicirati i pomoći slijepim i slabovidnim članovima zajednice. Nakon simulacijskih igara u dogovoru s i u prostoru cafe bara Agosto bio je organiziran ''Blind caffe'' upravo jer su mladi prepoznali ritual ispijanja kave vani kao centralnu točku društvene i socijalne uključenosti. Kroz aktivnost ’’blind speed datinga’’ sa slijepim i slabovidnim osobama, sudionici su također uz blindfoldere/poveze ušli u cipele istih kako bismo saznali što više jedni o drugima, igrao se taktilni memori koji su izradili volonteri i na koncu grupni izazovi za istraživanje prostora kroz cipele slijepih i slabovidnih. Tijekom druženja, sudionici su mogli iskusiti mikro izazove kako je to bez osjetila vida napraviti piće ili staviti šećer u kavu, pronaći neko mjesto ili nešto kupiti u trgovini. Grupe su bile formirane tako da je na svakom stolu bio jedan ili jedna slijepa mentor/mentorica, međunarodni i domaći volonteri, predstavnici OCD-a i zainteresirani građani. Grupe su se tako kroz preuzimanje različitih uloga (slijepa osoba, videća pratnja, asistent..) zaputile na izvršavanje izazova pri čemu si imali priliku iskušati stečena znanja. Nakon izvršenja izazova svi su okupili i kroz metodu refleksije podijelili svoja iskustva i impresije cijeloga dana. Vrlo pozitivna povratna informacija došla je i od usputnih promatrača kao i osoba zaposlenih u trgovinama/obrtima u okolini. Povratne informacije sudionika i volontera priložene su kao zasebni dokument.

U Osijeku su se mlade volonterke i volonteri 6.6.2023. organizirali radionicu „Ostati uključen/a“, a 8.7.2023. zajednički su se borili protiv stresa kroz radionicu „Isključi stres – pojačaj progres!“ organiziranu uz mentorstvo Nansen dijalog centra Osijek te su i nakon radionice upravo mladi nastavili skupljati, objavljivati i s drugim mladima dijeliti informacije o tome kako mladi mogu brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju i pronaći potrebnu podršku u okolini.

Ove akcije solidarnosti mladih za druge mlade i zajednicu pokazuju da mladi mogu doprinositi i doprinose solidarnosti, održivom razvoju i rješavanju problema u našim zajednicama te smatramo da upravo kroz prepoznavanje tog doprinosa i planiranje budući akcija možemo proslaviti 12. kolovoza – Međunarodni dana mladih.

Akcije solidarnosti mladih za mlade i zajednicu provedene su u okviru projekta SPONA – Solidarno u podršci mladima u riziku od siromaštva, socijalne isključenosti i nasilja te mladima u kriznim situacijama kojem je nositelj Ambidekster klub, a partneri su Nansen dijalog centar, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota IKS, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, LORI i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Ambidekster kluba. Više o projektu može se pročitati na web stranici: https://www.ambidekster.hr/hr/novosti/gradimo-spone/

FOTOGALERIJA
AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.