DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Publikacija: Najjači stav - osnaživanje mladih u riziku

Objavljeno: 04.01.2023.

Publikacija je nastala u sklopu projekta “Najjači stav” koji ima za cilj pridonijeti suzbijanju i sprječavanju pojave ovisnosti među mladima te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti.

Ideja za objavu ove brošure, došle je iz potrebe da se prikažu rezultati istraživanja procjene potreba i rizika mladih srednjoškolaca u dobi od 15 do 17 godina te učinkovite preventivne i tretmanske intervencije, proizašle direktno iz ispitanih potreba mladih. S njom želimo potaknuti provedbu projekata suzbijanja i sprječavanja ovisnosti koji su nastali aktivnom participacijom mladih i u drugim lokalnim zajednicama.

Radi lakšeg snalaženja, publikacija je podijeljena u tri tematske cjeline: istraživanje procjene potreba i rizika mladih, vanjska evaluacija projektnih aktivnosti i recenzija provedenih intervencija. Zbog značajnog utjecaja pandemije na sve aspekte života, imali smo potrebu pitati direktno mlade kako su i o čemu žele razgovarati. Iz analize podataka, zabrinjavajuće velik je broj mladih iz uzorka koji izvještavaju o vrlo prisutnim internaliziranim simptomima – najviše stresa, zatim anksioznosti pa potom i depresivnosti, pri čemu su za sve tri skupine simptoma rezultati relativno visoki i kreću se od 20% i više u kategorijama često i uvijek.

Iako je poznata činjenica kako se mnogi mladi u adolescentsko doba okušaju u konzumiranju sredstava ovisnosti, rezultati istraživanja pokazuju kako mladi u tim ponašanjima ostaju samo ako imaju i drugih problema, kao što su primjerice, upravo navedeni internalizirani simptomi.

Publikacija otvara prostor i daje ideje za bavljenje aktualnim temama vezanim uz mentalno zdravlje, emocije, ovisnosti te međuljudske odnose na satovima razrednog odjela ili kroz projektne i izvannastavne aktivnosti škola te drugih organizacija i savjetovališta koji se bave prevencijom i tretmanom ovisnosti.

Nedvojbeno je riječ o kvalitetnom i znanstveno-utemeljenom programu koji adekvatno odgovara na potrebe djece i mladih u riziku te njihovih obitelji, te u okviru kojeg se pružaju intervencije kojih nedvojbeno nedostaje u sustavu usmjerenom ovoj populaciji korisnika.” zaključile su evaluatorice projekta"
izv.prof.dr.sc. Dora Dodig Hundić i dr.sc. Sabina

Publikacija:
Najjači stav - osnaživanje mladih u riziku

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.