DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Poligonske radionice i aktivnosti u „Mojem zdravom stilu“

Objavljeno: 30.11.2023.

Provedbom aktivnosti programa „Moj zdravi stil“ (2022-2025) nastojali smo pridonijeti očuvanju zdravlja i osviještenosti važnosti kretanja, rekreacije i boravka u prirodi. S tom idejom provede su iskustvene i interaktivne poligonske radionice u školama i njihovom okruženju. Radionice je provela partnerska duruga udruga Suncokret OLJIN, a koja od 2010. udruga intenzivno provodi aktivnosti koji uključuju tjelesno kretanje, kreativnost, kao i poticanje međusobnog podučavanja učenika s ciljem iskorištavanja osobnog potencijala za zajedničke ciljeve.

Radionice su provedene sa 134 učenika iz dvije škole – u Osnovnoj školi Luka Sesvete i Osnovnoj školi Dragutina Kušlana. Radionice su održane na poligonima postavljenima oko škole. Učenici su bili podijeljeni u grupe, te su se grupe izmjenjivale u sudjelovanju u različiotim aktivnostima. Tako su između ostalog, pomoću rekvizita za neplivače i frizbija trebali prijeći zadanu udaljenost, zaobići čunj i vratiti se natrag u kolonu. Prilikom povratka u kolonu, trebali su ubaciti u plastičnu kantu frizbi, a da im pri tome ne ispadne. Uz smijeh i bodrenje suigrača, učenici su s smješkom obavili postavljeni zadatak. Grupe učenika su bile razigrane, zainteresirane i vesele što se mogu igrati na kreativan način i uspješno su savladati pojam ravnoteže i suradnje pomoću zadanih rekvizita.
Sljedeći zadatak je bio preskakanje užeta koji se neprekidno vrtio. Djeca su radeći na suradnji uz spretnost i koordinaciju pokazali da imaju takmičarskog duha. Također, učenici su hodali po traci, tzv.slack-linu razapetom između dva stabla, održavajući ravnotežu. Veoma zahtjevan zadatak, koji od njih traži sigurnost, spretnost i međusobno povjerenje, zainteresirao je učenike koji su s veseljem odradili postavljeni zadatak kao pravi mali profesionalci. Naposlijetku, učenicima su ponuđene karte pomoću kojih su se predstavljali drugim članovima u grupi na neki njima zanimljiv način. Zatim su podijeljeni u grupe, te je svaka grupa pomoću slika na kartama, povezala ih u jednu cjelinu i svoju priču predstavili drugoj grupi. Učenici su pokazali kreativnost i smisao za pričanje priča, aktivno su se međusobno slušali i iskazali zanimanje za predstavljeni zadatak. Tijekom svih aktivnosti učiteljice su bile prisutne, prateći njihovo sudjelovanje, fotografirajući i bodreći učenike. Učenici su bili iznimno aktivni i zainteresirani za svaku aktivnost. Svidjelo im se što na ovakav način mogu razvijati svoje vještine, te se međusobno bolje upoznati i zbližiti.

Programske aktivnosti programa „Moj zdravi stil“ 2022-2024 provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva.
Sadržaj dokumenta u isključivoj je odgovonsoti udruge i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrarati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva.

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.