DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Obilježavanje Svjetskog dana Roma 8.4.2023. u knjižnici Silvije Strahimira Kranjčevića u Zagrebu

Objavljeno: 08.04.2023.

Povodom Svjetskog dana Roma 8.4., obilježili smo 4.4.2023. Svjetski dan Roma u knjižnici Silvije Strahimira Kranjčevića. Zaposlenici, volonteri i naši mladi okupili su se u knjižnici kako bi slavili i učili o Romskoj kulturi.

U prvom dijelu susreta su se svi međusobno upoznali te su mlade Romkinje pričale o običajima i blagdanima koji se obilježavaju u njihovim obiteljima. Nakon toga smo iz knjige Romane dzianeskere paramisija = Romske narodne priče pročitali jednu priču na Romani čib i na hrvatskom jeziku. Nakon što su mladi koji govore romski pročitali i objasnili priču, poveli smo grupnu raspravu s mladima o poukama iz priče. Mladi su zatim, uz pomoć volontera, prevodili neke riječi iz priče na više jezika: iz Romani čib, hrvatski jezik, pričalo se još i ponešto bajaškog jezika te još jedan jezik po izboru koji mladi uče u školi (engleski, njemački ili talijanski). Zatim su crtali jednu ili više scena iz priče. Te su crteže predstavili svima u grupi te su zajednički napravili plakate na koji su nalijepili svoje crteže, prijevode riječi te neke informacije o Romskom jeziku, običajima, zastavi i ostalim kulturalnim značajkama.

Na kraju smo se zahvalili knjižnici Grada Zagreba na suradnji, mlade smo počastili sladoledom, a njihove plakate izvjesili u Osnovnoj školi Žitnjak kako bi sve učenike škole informirali o Svjetskom danu Roma.

FOTOGALERIJA
AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.