DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Društveno uključena romska zajednica

Objavljeno: 07.04.2021.

Podrška romskoj djeci i mladima te njihovim obiteljima.
Društveno uključena romska zajednica na području zagrebačke Peščenice je projekt koji Ambidekster klub provodi od 01.10.2019. godine.

Mjesec travanj je u znaku romske kulture, budući da se 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma. Stoga uz čestitke našim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine predstavljamo i projekt „Društveno uključena romska zajednica na području zagrebačke Peščenice“ koji provodi Ambidekster klub od 01.10.2019. godine, a nastavlja provoditi i u ovoj godini. Na projektu su partneri Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Pešćenica; Osnovna škola Vukomerec te Osnovna Škola Dr. Vinka Žganca iz Zagreba.

Opći cilj projekta je doprinos u smanjenju socijalne isključenosti pripadnika romske zajednice pružanjem stručne podrške u njihovom domu i naselju gdje žive. Kroz projekt se osnažuje roditelje iz obitelji koje se susreću s rizicima za odgovorno i kompetentno roditeljstvo te unaprjeđuje kompetencije članova obitelji u riziku i obitelji u cjelini za rješavanje problema i kriza te svakodnevno funkcioniranje obitelji, primjerice: u vođenju kućanstva, raspolaganju kućnim budžetom kao i sredstvima socijalnih naknada, održavanjem čistoće i higijene, unapređivanjem odnosa s članovima obitelji, susjedstvom i zajednicom. Inicijalnim istraživanjem je obuhvaćeno 25 romskih obitelji, odnosno 129 korisnika. Njih 14 povezano je s pružateljima usluga u lokalnoj zajednici, a 8 obitelji (60 članova) uključeno je u socijalnu uslugu intenzivne psihosocijalne podrške. Kada je riječ o roditeljima, njihova dob kreće se od 25 do 55 godina. Dob djece je od 2 mjeseca pa do 20 godina.

Rad s djecom koji se sastoji od pomoći u učenju te radu na samopouzdanju i razvoju životnih vještina. Kroz projekt se osigurava pomoć i podršku učenicima osnovnoškolske dobi u svladavanju školskog gradiva. U sklopu projekta provedene su aktivnosti podrške u učenju i aktivnosti mentoriranja s učenicima osnovnih škola: OŠ Dr. Vinka Žganca, OŠ Vukomerec, OŠ Žitnjak i OŠ Frana Krste Frankopana. Educirane studentice i studenti u ulozi mentora, pružali su potrebnu podršku djeci u svladavanju školskog gradiva te su radili na povećanju djetetovog samopouzdanja, razvoju talenata, životnih socijalnih i emocionalnih vještina. Kroz projekt se dodatno nastojalo unaprijediti socijalne vještine mladih pripadnika romske zajednice, provođenjem kreativno socijalizacijskih radionica za dvije grupe, odnosno 20 učenica i učenika. Kroz projekt se radi na povećanju informiranosti pripadnika romske zajednice o štetnosti alkoholizma i drugih ovisnosti, te o opasnostima trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja.

Humanitarne akcije provedene u sklopu projekta su dodatna vrijednost projekta jer su izrazito važne obiteljima kojima nisu zadovoljene osnovne egzistencijalne potrebe, humanitarne akcije provedene u sklopu projekta. Kroz projekt se povećaju i stručni kapaciteti pružatelja usluga, izvoditelja intervencija, djelatnika iz sustava socijalne skrbi i volontera.

Kroz projekt se također kontinuirano pridonosi informiranju javnosti o kulturi i postignućima Romkinja i Roma te promovira projektne aktivnosti i ostvarene rezultate i to najviše kroz objave na mrežnim i FB stranicama Udruge Ambidekster klub i suradničkih udruga.

Autorice: Dunja Dunda i Martina Horvat

Projekt „Društveno uključena romska zajednica na području zagrebačke Peščenice“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

FOTOGALERIJA
AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

IZDVOJENO

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.