DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Travanj u znaku romske kulture i aktivizma

Objavljeno: 08.04.2021.

Travanj u znaku romske kulture i aktivizma.
Obilježavamo Svjetski dan Roma izložbom dječjih radova. Izložba dječjih radova povodom Svjetskog dana Roma 8. travnja 2021.

Mjesec travanj je u znaku romske kulture, budući da se 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma u spomen na 1971. godinu kada je od 8. do 12. travnja u Londonu održan Svjetski kongres Roma. Na Kongresu je službenom himnom proglašena poznata romska pjesma Đelem, đelem, kao službeni jezik prihvaćen je romany chib koji se osobito obilježava na Svjetski dan romskog jezika 5.11. te službena zastava Roma koja sadrži dvije osnovne boje plavu i zelenu, a u sredini zastave je kotač. Naziv "Rom" prihvaćen na kongresu, znači "čovjek".

Romi žive na području današnje Hrvatske još od 14. stoljeća, a najnovije podatke o životu i društvenom položaju Roma u Hrvatskoj možete pronaći u istraživanju Centra za mirovne studije iz 2018. godine: Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka Kunac, Suzana; Klasnić, Ksenija i Lalić, Sara iz Centra za mirovne studije.

Ambidekster klub podržava djecu, mlade i njihove obitelji, među kojima su i romska djeca i obitelji s područja Pešćenice i istočnih četvrti Grada Zagreba stoga im čestitamo i zajedno s njima slavimo njihov dan.

Dan Roma obilježavamo dječjim likovnim radovima uz koje ćemo upoznati dva jezika kojima govore Romi u Hrvatskoj i to službeni romski jezik romany chib i bajaški jezik kojim govore Romi Bajaši.

Uz to, troje mladih aktivista koji su i sami pripadnici romske nacionalne manjine aktivni u zajednici na aktivnostima zaštite i promicanja ljudskih prava reći će nam više o sebi i aktivnostima u koje su uključeni. Donosimo intervju s Marinom Horvat i Matejom Lajtman iz Romske organizacije mladih ROM HR (https://www.romhr.hr/sto-radimo) te Jovanom Petrovićem angažiranim na Muzeju osobnih priča https://muzejosobnihprica.com/ iz Osijeka.

Pogledajte izložbu dječjih radova!

PRIKAZ IZLOŽBE PREZENTACIJA

Projekt „Društveno uključena romska zajednica na podrucju zagrebacke Pešcenice“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

IZDVOJENO

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.