DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Humanitarna akcija: "S(K)Roz"

Objavljeno: 23.08.2021.

Bliži se škola, a za bolji početak školske godine djeci i mladima pozivamo vas da podržite našu akciju "S(K)Roz" u podršci djeci i mladima sa Struga i Kozari Puteva

Nije nepoznanica kako su pripadnici romske nacionalne manjine stigmatizirani, a pristup sadržajima koje često uzimamo "zdravo za gotovo" djeci i mladima romske nacionalne manjine su često nedostupni. Primjer toga su sportske, kulturno-umjetničke i druge aktivnosti osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja vremena. Romi se suočavaju s predrasudama okoline te ostaju isključeni, a s obzirom da takva situacija traje više generacija postaje sve teže opet se uključiti i povezati.
Kako ne bi bili predmetom stigme i predrasuda, neki od osoba poznatih široj javnosti, mijenjali su imena i izbjegavali se deklarirati kao osobe romskog porijekla. Đango Reinhardt, jedan od najpoznatijih jazz gitarista bio je Rom, a o uspjesima glazbenika kao što su Esma Redžepova i Šaban Bajramović, dobro poznatima u našim krajevima, nije potrebno niti pisati. Samo iz rijetko spominjanih evidencija doznajemo kako je primjerice hrvatski nogometni reprezentativac generacije koja je 1998. na svjetskom prvenstvu osvojila brončanu medalju osoba romskog podrijetla. Ikona nijemog filma Charlie Chaplin bio je Rom jednako kao i slavni Pablo Picasso. Predsjednik Brazila tijekom druge polovine '50ih godina Juscelino Kubitschek de Oliveira, također je bio romskog porijekla.

Projekt Ambidekster kluba "Društveno uključena romska zajednica" nastoji podržati što veću obrazovnu i socijalnu uključenost djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine te tako doprinijeti u prekidanju začaranog kruga socijalne isključenosti u kom su se pripadnici romske manjine, ne vlastitim izborom, našli.

Upravo u sklopu tog projekta provodimo humanitarnu akciju kroz koju želimo osigurati materijalne uvjete za djecu i mlade za bolji početak školske godine, ali i osigurati sredstva za dodatna stručna usavršavanja te uključivanje u sportske i druge izvannastavne aktivnosti.

Kolika je vjerojatnost da bez uključenosti u obrazovanje, osposobljavanje, vježbe, treninge i slične aktivnosti razvijete vlastite potencijale i talent?

Kako pratiti nastavu na daljinu bez interneta i/ili priključka električnoj energiji?

Kako postati glazbenik, ako nemate instrument niti ikoga tko će vas podučiti osnovama reprodukcije zvuka tog instrumenta i pristup glazbenoj zajednici?

Kako pokazati vještine građenja i uređenja interijera ili eksterijera, ako nemate vozačku dozvolu kako biste izašli "na teren", obrt ili odgovarajuću diplomu ili reference?

Kako postati slastičar/ka bez završenog osposobljavanja i stručne prakse?

Kako ne bismo sve ostavili slučajnosti i "sreći" poduzimamo prvi korak u podršci djeci i mladima te im želimo osigurati ne samo materijalnu podršku nego i uključivanje u aktivnosti i završavanje tečajeva. Uključite se jer svaka akcija, koliko god ona bila mala, uvijek rezultira reakcijom.

Kroz rad, posjete i druženja s djecom i mladima i obiteljima, prikupili smo informacije o konkretnim potrebama 20 obitelji s Kozari Puteva i Struga u kojima žive djeca i mladi koji trebaju našu podršku. Financirat ćemo pohađanje autoškole i polaganje vozačkog ispita za troje mladih, stručno osposobljavanje na Pučkom otvorenom učilištu također za troje mladih, stipendiranje pohađanja treninga u sportskim klubovima i sudjelovanje u školama plesa, glume, crtanja uz nabavku potrebne opreme i materijala za desetero djece osnovnoškolske dobi s područja Kozari Puteva i Struga. Uz navedeno, naravno, nužno je djeci i mladima osigurati prostorne uvjete koji će biti sigurni i prihvatljivi za svakodnevni život i omogućavati im prostor za učenje, stoga ćemo 33% sredstava utrošiti na osnovno opremanje životnog prostora (školski stolovi i slično) te osnovne priključke (struja) za osam najugroženijih obitelji. Cilj nam je prikupiti 105.000,00 kn, a humanitarna akcija traje od 23. kolovoza do 23. rujna 2021.

Donaciju možete izvršiti putem namjenskog računa baš za ovu akciju na IBAN: HR8123600001502958719

Pozivamo sportske klubove, glazbene škole i druge organizacije da djeci i mladima daruju članstvo za iduću školsku godinu. Uz to, prikupljamo trajne prehrambene proizvode, odjeću te školski pribor kako bi ih podijelili obiteljima. Također, pojedinim obiteljima je potrebna sanacija krova i uređenje u potresu urušenih prostorija pa bi im donacije namještaja i građevinskog materijala značile ukoliko se može organizirati i prijevoz do domova obitelji u istočnim četvrtima Grada Zagreba.

Osim financijske podrške, mi iz Ambidekster kluba ćemo djeci, mladima i obiteljima uključenim u akcije pružiti "logističku" i psihosocijalnu podršku te pomoć u učenju.

Pozivamo vas da se uključite te da širite glas o akciji kako bismo zajedno djeci i mladima osigurali bolji početak školske godine!

Za sad nam je podršku pružio veći broj organizacija civilnog društva te organizacija usmjerenih kreiranju i provođenju kulturnih aktivnosti, akademska zajednica, a kroz ovih mjesec dana koliko traje akcija, vjerujemo kako će nam se priključiti, druge organizacije i ustanove različitih profila te poslovni subjekti.

Za za više informacija, pratite nas na društvenim mrežama i FB događaj https://fb.me/e/SDM243w9

Pozivamo vas da se priključite akciji i dijelite informacije o njoj!

Humanitarna akcija: "S(K)Roz" u podršci djeci i mladima sa Struga i Kozari Puteva
Trajanje humanitarne akcije: 23.08.2021. - 23.09.2021.
Ciljani iznos: 105.000,00 kuna
Račun za donacije: HR8123600001502958719
E-mail za dodatne informacije: ambidekster.hr@gmail.com

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

IZDVOJENO

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.