DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Travanj u znaku romske kulture i aktivizma

Objavljeno: 08.04.2021.

Travanj u znaku romske kulture i aktivizma. Istaknuti događaji za zaštitu romskih ljudskih prava povodom Svjetskog dana Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u cijelom svijetu u čast Prvog kongresa Roma održanog od 8.-12. travnja 1971. godine u Londonu.

Troje mladih aktivista koji su i sami pripadnici romske nacionalne manjine aktivni u zajednici na aktivnostima zaštite i promicanja ljudskih prava reći će nam više o sebi i aktivnostima u koje su uključeni.

Marina Horvat i Mateja Lajtman iz organizacije ROM HR promoviraju jednakost i pomažu u učenju

U vrijeme pandemije, ali i potresa koji su zadesili Hrvatsku, romska djeca koja su već ionako u nepovoljnijem položaju spram lokalnog stanovništva, sada su još i više potisnuti na margine obrazovnog sustava. Kako bi se prevenirao rast jaza u obrazovnim ishodima i spriječilo rano napuštanje obrazovnog sustava romskih učenika, naše sugovornice iz Romske organizacije mladih Hrvatske ROM HR Marina Horvat i Mateja Lajtman, u suradnji sa UNICEF-om, započele su rad na pilot projektu „Učenje u jeku krize - unaprjeđenje procesa učenja romskih učenika“. Projekt će se odvijati kroz razne akcije gdje će mlade Romkinje i Romi pružati tutorsku podršku romskim učenicama i učenicima, te mentorsku podršku romskim obiteljima i učenicima kroz individualni pristup. Projekt će uključivati osnovne škole kao i srednje i to na području Grada Zagreba, Brodsko-posavske županije i područja pogođenog potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Više o projektu na https://www.romhr.hr/projekt/learning-amidst-covid-19-and-earthquake-improving-the-learning-of-roma-students-ucenje-u-jeku-krize-unaprjedenje-procesa-ucenja-romskih-ucenika

Dodatno, organizacija ROM HR u kojoj su Mateja i Marina angažirane, pokrenula je projekt “Žena za ženu”. Kroz Forum teatar ovaj projekt ima za cilj osvijestiti položaj Romkinja unutar romske ali i većinske zajednice. Predstava “Imamo li izbora? ” u šest scena govori o životu žene Romkinje kroz priče mladih Romkinja koje su sudjelovale u kreiranju svake scene. Valja istaknuti kako i muškarci sudjeluju u Forum teatru što posebno doprinosi poruci koja se šalje romskoj, ali i sveukupnoj zajednici. Predstava je interaktivna te uključuje i sudjelovanje publike u pokušaju odgovaranja na pitanje: „Postoji li izbor?“.

Najavu predstave možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=CWrkOhs2t7

Aktivnosti u sklopu Tjedana jednakosti #ProBudiJednakost

Romska organizacija mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i Arterarij organiziraju kulturno-umjetničke aktivnosti u sklopu Tjedana jednakosti projektom Arise Roma.
Projekt usmjeren je na podizanje svijesti, inkluziju, podršku te osnaživanje romskih aktivista/aktivistkinja i romskih zajednica u Hrvatskoj. Kampanju #ProBudiJednakost moguće je pratiti na društvenim mrežama spomenutih organizacija, a odvijati će se u razdoblju od 8. travnja do 30. lipnja 2021. u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i Belom Manastiru.

Ciljevi Tjedana jednakosti i kampanje #ProBudiJednakost su upoznati stanovništvo s raznim oblicima i manifestacijama diskriminacije i socio-ekonomskim nejednakostima s kojima se na svakodnevnoj razini susreću pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine u Hrvatskoj kroz kulturno-umjetničku ekspresiju. Također, cilj je stvoriti prilike i prostore pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine kako bi se i njihov glas čuo, priliku da podjele svoja osobna iskustva i približile vlastite doživljaje svakodnevice.

Kampanja #ProBudiJednakost pratit će Tjedan jednakosti na društvenim mrežama te će se sastojati od slika, videa, impresija i popratnih sadržaja iz navedenih šest gradova i naselja.

Predstava "POGLEDAJME" ( https://www.romhr.hr/vijesti/pogledajme-probudijednakost ) autorski je projekt Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sinišom Senadom Musićem, Sindirelom Bobarić, Melanijom Mešić i Severinom Lajtman. Predstavi je 2017. godine dodijeljena nagrada Hrvatskog društva dramskih umjetnika za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti. Predstava postavlja pitanje o zajedničkoj budućnosti i posljedicama djelovanja u zajednici te istražuje i govori o pojmu “identiteta” i društvenih odnosa. Predstava se može besplatno pogledati 9. travnja u 19.30 u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu. Više na https://www.romhr.hr/vijesti/tjedni-jednakosti-zagreb-probudijednakost

Projekt Barbare Matejčić i Ane Opalić „Kad odrastem, bit ću bogatašica“ dobiva svoj nastavak u audio-vizualnoj izložbi “Jednog dana život će bit lijep”. Izložba predočava promatraču uvjete u kojima mnoga romska djeca žive te njihova maštanja o budućnosti. Suočava promatrača sa realnošću- svako dijete neće uspjeti ostvariti svoj san. Više na linku Audio-vizualna izložba „Jednog dana život će biti lijep“
(https://www.romhr.hr/vijesti/jednog-dana-zivot-ce-biti-lijep-probudijednakost)

Jovan Petrović nas vodi kroz Muzej osobnih priča

Jovan Petrović javio nam se iz Osijeka te podijelio s nama svoju životnu priču u digitalnom obliku. Kroz intervju progovara o svom životu i aktivnostima društvenog uključivanja i doprinosa pozitivnim promjenama. Jovan je aktivan u Muzeju osobnih priča (https://muzejosobnihprica.com/) koji prikuplja i čuva priče života isprepletenih sjećanjima, tradicijom, ritualima i osobnim iskustvom, pripadnika dvadeset i dvije nacionalne manjine s područja Osijeka. Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i djelujemo, preispitujemo uvriježena stajališta i predrasude o manjinama, prezentirajući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Riječ je o nepisanoj, osobnoj povijesti, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživjela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje. Muzej osobnih priča propituje tko smo bili, kako se nosimo s onime tko smo danas i što želimo biti.

U Muzeju osobnih priča može se pronaći zanimljiva i emotivna izložba „Priče Roma“ sa snažnom porukom. Izložba donosi 18 priča, osobnih povijesti o važnim životnim trenutcima, a priče pričaju Romi i Romkinje. Izabrane priče govore o tradicionalnim vrijednostima i običajima, ali i o bremenu tradicije, rodnoj nejednakosti i dvostrukoj diskriminaciji, onoj „unutarnjoj“ od strane romske i onoj „vanjskoj“ od strane ne-romske zajednice. Nositelji osobnih priča, na izložbi se predstavljaju slikom (fotografski portret), tekstom (dio osobnog narativa), video intervjuom i osobnim predmetom. Izložbu možete pogledati i sami putem web stranice https://muzejosobnihprica.com/osobne-price/

Autorica: Matea Mandić Kaya

 

Muzej osobnih priča - https://muzejosobnihprica.com/

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

IZDVOJENO

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.