DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!

Objavljeno: 16.12.2016.

Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih: Kako spriječiti porast problema u ponašanju?


Društveno angažirani mladi koji su željeli doprinijeti društvenom uključivanju svojih vršnjaka u riziku od socijalne isključenosti uz podršku Ambidekster kluba organizirali su i isplanirali različite aktivnosti solidarnosti u svojim školama i lokalnim zajednicama, koje su prezentirali na tribini razmjene iskustva i konferenciji za medije održanoj 14. prosinca u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik.

Ana Daria Bokan iz 1. Gimnazije opisala je kako je Ambidekster u aktivnosti uključio mlade iz 1. Gimnazije Zagrev zajedno s mladima iz Veterinarske škole i Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava te da su se radionice, koje su se provodile, odvijale i u školama i u Ambidekster klubu u Dubravi. Dario Topić iz iste škole naglasio je svoje viđenje ciljeva projekta: „Željeli bismo upozoriti da rješenje nisu podjele među različitim skupinama mladih te se založiti za  mlade koji su u nejednakom društvenom položaju kako oni ne bi bili isključeni iz društva. Mislimo kako ono što se danas smatra problemom u ponašanju ne smije biti razlog za socijalno isključivanja djece i mladih iz društva, iz školovanja i zapošljavanja, nego da svi trebamo pridonijeti rješavanju njihovih problema“. Ina Danica Meglić iz Veterinarske škole istaknula je da su isplanirali radionice i za mlade i za roditelje što je važno za zajednički pristup nošenju s problemima. Ivan Fran Gugić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava izjavio je da su na radionicama razgovarali o potrebama i uključivanju mladih s invaliditetom jer „svi smo po nečemu posebni i različiti, ali i jednaki“, a njegov kolega Mario Pilčić naglasio je da planiraju uključiti druge mlade iz Centra u volonterske aktivnosti kako bi i oni doprinijeli osvještavanju i povezali se s vršnjacima.

Stjepan Mrganić, koji je završio V. gimnaziju i već duže vrijeme sudjeluje u programima Ambidekster kluba, upitao je prisutne: „Mladi su neiskorišten resurs u Hrvatskoj te se u društvenim promjenama mladi osjećaju nesigurno i besperspektivno, širi se pasivnost i nezainteresiranost, a mladi se često spominju u negativnom kontekstu. Što želimo za naše hrvatsko društvo? Mlade kao dio problema ili dio rješenja za bolju budućnost Hrvatske?“. Zato je Stjepan sudjelovao u izradi spota „Stop nasilju“ i kao motivaciju opisuje: „Cilj je osvijestiti mlade o problemu nasilja i socijalne isključenosti i uključiti što više ljudi u aktivno rješavanje problema“.
Na tribini su bili prisutni učenici i drugih zagrebačkih škola poput Elektrostrojarske obrtničke škole, Škole za cestovni promet,  Ekonomske škole Velika Gorica, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija uz stručnu pratnju, a koji su kasnije i vrlo angažirano sudjelovali u raspravi koju je moderirala predsjednica Ambidekster kluba Martina Horvat.
Uz tribinu, održana je i konferencija za medije gdje su mediji pozvani proširiti vijest o prikazanim pozitivnim primjerima dobre prakse i aktivnog uključivanja mladih u pružanje podrške i pomoći te u borbu protiv socijalne isključenosti njihovih vršnjaka.
Osim dijeljenja osobnih priča Ambidekster ambasadora, na tribini su prikazani u video spotovi i film koji su do sada izrađeni (Što se dogodi na Internetu, Stop nasilju i Koračaj sunčanom stranom ulice), a mogu se pogledati na stranici Ambidekster kluba te na Youtube kanalu Ambidekster kluba.
Promocija projekta Sunčana strana ulice te zaključci s tribine „SOLO ili solidarno“ održana je i sudjelovanjem mladih ambasadora Ambidekster kluba – Ane Darie Bokan i Daria Topića te izvršne direktorice Ane Habdije-Šorša u emisiji „Isti i različiti“ na Prvom programu Hrvatskog radija. Snimku emisije možete poslušati na sljedećem linku http://radio.hrt.hr/aod/solo-ili-solidarno/188628/ .

FOTOGALERIJA
AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.